diumenge, 8 de novembre del 2009

11. Perpinyà marca el camí


Ahir milers de catalans i catalanes van manifestar-se per la vila de Perpinyà per demanar la derogació del tractat dels Pirineus. Foren, sota la pluja i el fred, 1.500 segons la policia francesa, 5.000 segons els organitzadors i uns 11.000 segons el principal diari de la zona "L'Independant". És curiós que aquest diari valori de forma optimista la marxa i dediqués un espai important a l'esdeveniment entrevistant-hi el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà. Cal apuntar que entre alguns nord-catalans és conegut com "Le Dependant" i era poc sospitós de nacionalisme català. És curiós també que 1.500 persones colapsin una ciutat. Alguna cosa està canviant i el rècord d'ahir ho confirma. Ahir Josep de la Trinxeria es va sentir orgullós del seu poble. No hem perdut el nord.

Una segona reflexió sobre la marxa d'ahir és l'ambient unitari. Ahir hi era CDC "Per una regió catalana", hi era ERC amb les seves màximes figures, una nova JNC nord-catalana, Maulets i Endavant, les entitats culturals amb la CAL al capdavant, Catalunya Acció, 10.000.cat, Reagrupament-, Unitat Catalana... ahir marxava un poble que ha resistit 350 anys un esquarterament ignomiós. Era un poble unit. Si aquest poble s'unís al sud seria invencible.

2 comentaris:

  1. Si em permets una precisió, Jordi, respecte això de la regió catalana i sabent que això de "per una regió catalana" de CDC pot portar controvèrsia perquè la lectura immediata que en fem (o potser només fou cosa meva) és la del regionalisme, voldria dir que preguntat al respecte en Jordi Vera (president de CDC a la Catalunya Nord i poc sospitós de ser un regionalista) respongué que per un costat hi ha la reclamació que l'estat francès no els inclogui dins la "septimanie" i reconegui la realitat catalana del territori, però per un altre costat recorden que la Catalunya Nord és una regió de Catalunya, que en forma part.

    Bé, tan sols ho volia precisar per si algú, com em passà a mi, en fa la primera de les lectures. comentades que

    ResponElimina
  2. Completament d'acord amb la precisió. Ni molt menys introduir aquest lema tenia cap aspecte en negatiu. De fet em sembla que tant Unitat Catalana com CDC com ERC serien s'acord en una regió catalana separada de la resta dels Pirineus Orientals (capital Montpelhièr). I més ara que el govern francès preveu dissoldre els consells Generals.

    ResponElimina