dijous, 31 de desembre del 2009

63. Cap d'any de protesta sioux



El 3 de desembre una agència del Fons Monetari Internacional va comprar 7.112 acres de terra sioux. Concretament de la tribu Creek Sioux que té el 78 % de població sota el llindar de la pobresa. Hi volen aprofitar els grans recursos energètics però no donar res als seus legítims propietaris, els sioux, com mostra aquest video. L’any 1862 els sioux foren obligats a instal•lar-se a Dakota del Sud abandonant les seves terres de Minnesota. Alguns es van revoltar i foren derrotats. L’exèrcit dels Estats Units va executar, precisament les terres ara en litigi, a 38 sioux el 26 de desembre. Ha estat l’execució més massiva de la història dels EUA. Als sobrevivents els hi van entregar les terres ara en debat. Més de 300 van morir l’any 1863 per arribar-hi en condicions inhumanes.  Sorprenentment i de forma unilateral, els EUA van vendre aquestes terres a particulars el 1889. En un llarg procés, el 1998, els sioux van anar recuperant-les.



Brandon Sazue, el cap dels Creek Sioux va decidir el 7 de desembre de crear un campament de protesta enmig de les terres. Diversity Foundation l'ha entrevistat. Al seu voltant han aparegut cartells amb els colors indis (vermell, negre, groc, blanc) advertint que allò és terra índia. La Canze Tenza-Strong Heart Society s’ha mobilitzat per recolzar a Sazue. També s’ha creat la petició “Sioux land is not for sale” que ja supera els 3.000 adherits i que caldria recolzar.
Paral.lelament, una setmana després de l'acció de Sazue els forestals dels EUA es disponien a entrar a una zona sagrada pels indis a California a destruir-la. A tots els camins es van topar amb focs. I redera els focs els militants indis de Klamath Justice Coalition. Els forestals van girar cua. S'ha acabat els temps de la impunitat, tornen els temps de la dignitat.
Sazue passarà aquest cap d’any en temperatures sota zero per defensar la terra dels seus ancestres que els Estats Units volen robar per tercera vegada. Ahir 8 agents de la CIA foren executats a l’Afganistan. Hom es pregunta què hi feien allà?. Defensar la justícia?. No seria més lògic que comencin pel seu país enlloc d’anar-se’n a Àsia?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada