dissabte, 9 de gener del 2010

72. Si Berlusconi no fa res bé, per què guanya les eleccions?

La figura de Berlusconi és repetidament blasmada pels nostres polítics, sobretot d’esquerra, com el paradigma d’un demagog corrupte. Fins i tot quan ha estat agredit físicament els comentaris sorneguers han estat de mal gust. No m'agrada Berlusconi però provoca curiositat com una persona així ha estat 3 vegades escollit president de l’estat italià. Certament sembla una figura corrupta, egòlatra i obsessionat amb les dones. Als seus 73 anys s’han destapat les seves festes a Sardenya amb prostitutes, els seus comentaris masclistes provoquen vergonya aliena. Costa d’entendre que hagi bastit el seu imperi mediàtic, bancari i de construcció de forma ètica. I malgrat tot ha obtingut uns resultats electorals històrics de forma repetida. Alguna cosa déu fer bé ja que afirmar que els italians són estúpids i per això el voten és un argument pueril.

Al voltant de la seva figura s’ha forjat una coalició (Popolo della Libertà i Lega Nord) que governa Itàlia amb alguns encerts que són ocultats sistemàticament:
- supressió de l’ICI (imposto comunale sugli immobli), el nostre IBI, sobre el primer habitatge entenent que aquest és una necessitat i per tant no es pot gravar.
- Acordar amb entitats bancàries per allargar els préstecs amb interès variable. Tanmateix pel decret anticrisi de novembre de 2008 l’estat assumeix la diferència d’aquestes hipoteques que superi el 4 % i aboleix les despeses notarials.
- Abolició dels 10 € per visita al metge que suposi diagnòstic o especialista
- Bonus d’ajuda a famílies que tenen entre 15.000 i 22.000 € d’ingressos; suposa una ajuda a 8 milions de famílies. Ajudes per pagar la llum i el gas a famílies necessitades i ancians (Carta Acquisti)
- Congelació de les tarifes per potenciar al transport públic
- Federalisme fiscal (aprovat el 29.04.2009) mercès a la Lega Nord
- Possibilitat de cobrar l’atur de cop si es vol crear una empresa o fer d’autònom
- Abolició de l’impost de successions.


A aquestes decisions cal afegir el ministeri de les reformes, en mans de la Lega Nord, que ha revolucionat l’estructura de l’estat fent-la més àgil i eficaç, per exemple:
- Mesures per aturar l’absentisme laboral entre els funcionaris augmentant el control: el 2007 l’absentisme va arribar a 2.177.000 casos. El 2008 es va reduir un 41 % a 1.272.000.
- Anulació de 28.000 lleis aprovades entre 1861 i 1948 i que continuaven vigents suposant el seu manteniment 200 € anuals.
- Reducció dràstica de la burocràcia: eliminant les institucions petites o sobreres, obligant a reduir un 50 % les despeses d’impressió de l’administració (la Gazetta Ufficiale apareix ja només en format electrònic…)
- Premis a la productivitat dels funcionaris
- Obligació de fer públic els currículums, sous i dades dels funcionaris amb nomenament polític o d’alt nivell
Berlusconi és un personatge difícil de defensar però la gestió del seu govern té encerts i l’atur a Itàlia voreja el 8 %. Els qui l’ataquen des de l’estat espanyol i Catalunya, especialment el PSOE, tenen el dubtós mèrit d’haver passat del 7 % d’atur del 2007 al 19 % avui. A l'estat espanyol gairebé un de cada 5 ciutadans és a l’atur. A l'italià no arriba a 1 de cada 10. A l’estat espanyol el preu de les Rodalies ha augmentat un 6 %, l’absentisme del funcionariat és rampant, l’IBI grava de la mateixa manera el primer habitatge com la resta de propietats (a Barcelona ha augmentat un 8,5 %), la pujada d’impostos d’enguany és aberrant i afecta a famílies amb més ingressos i amb menys.

Un darrer exemple: com a mesura davant la crisi les empreses italianes han de pagar l’IVA només quan cobren les factures que han emès. A l’estat espanyol han de pagar l’IVA quan les emeten, cobrin o no. Així moltes empreses no poden pagar les nòmines doncs no cobren les factures i, en canvi, han de pagar l’IVA. És una mesura fàcil però no s’ha pres. Per això Berlusconi guanya les eleccions. Independentment de la seva vida personal, el seu govern ha pres mesures lògiques i els resultats són a la vista. Els qui es burlen d’ell tenen un 19,4 % d’atur. Ell té un 8,3 %.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada