diumenge, 31 de gener del 2010

98. Balaña: toros sí però català no

Què tenen en comú la defensa dels toros i l’oposició al cinema en català?. La resposta és Balañá.

Els Balañá són a l’ombra de la campanya pro-taurina per interessos clars: són els propietaris de la Monumental de Barcelona. I aquesta és la única plaça de braus encara operativa al Principat.
Són també els qui propulsen la campanya de les sales de cinema contra la llei del govern. Una llei, cal dir-ho, que simplement permetrà que la meitat del cinema sigui en català front l’actual 97 % a 3 %. I encara hem millorat. Quan era a la Plataforma per la Llengua vaig idear l’adhesiu sobre el cinema amb els percentatges. En aquell temps la proporció era de 98 % a 2 % i així se’n va fer les primeres tirades. Amb aquest adhesiu pensàvem que tothom veuria clarament que hi havia una clara desigualtat. Era el 1998. Per tant han passat 12 anys per a evidenciar-la. I encara hi ha qui no veu la desigualtat. Ni tant sols els partidaris del bilingüisme com C’anos partit que, com ha exposat la CAL, és finançat...per Balañá.


L’origen d’aquest clan espanyolista és a Sants. Curiosament “Don Pedro”, el fundador, va començar militant en la catalanista UFNR però ben aviat va canviar de bàndol. Fou regidor durant la república (aliat a Lerroux) i en el franquisme. El 1927 ja dirigia la monumental que va acabar comprant el 1947. El seu fill, però va preferir dedicar-se a un altre sector i el seu pare li va regalar una sala de cinema. Amb l’arribada del franquisme van optar pel col•laboracionisme dur. La primera cursa de braus de la post-guerra es va fer a la Monumental. Els diners recollits foren donats per Balañá al general franquista Orgaz per, suposem, finançar les seves causes humanitàries al Camp de la Bota. Don Pedro va finir el 1965 després poc després d’assistir a un partit del seu estimat RCD Espanyol. Cada any va fer una cursa de braus per recollir diners pels damnificats per la guerra. No cal dir de quin bàndol.
El fill, també Pedro, va continuar l’obra i s’ha implicat també en el negoci teatral. Actualment regenten nombrosos cinemes a Barcelona: Aribau club, Aribau multicines, Bosque, Club Coliseum, Glories, Gran Sarrià, Palau Balaña, Rex I Urgell. La web del grup és, evidenment, monolingüe en castellà. A més tenen diversos teatres com el teatre Borràs, Tívol, Club Capitol. De places de braus no tenen només la Monumental sinó també la de Palma i, fora del nostre país a Linares i Jérez (de la que n’ha cedit la gestió).
Hi ha qui diu que la protesta dels cinemes és per interessos comercials. No seria cap bajanada, però, pensar que actuen per intenses conviccions espanyolistes. De currículum no en manca.

2 comentaris:

  1. Els Balañá al descobert. Una cola d'impresentables que aquesta vaga els hi sortirà molt cara.

    ResponElimina
  2. Esperem que els hi surti cara.
    El problema és que molta gent no sap de què són propietaris.

    ResponElimina