dissabte, 6 de febrer del 2010

104. Turquia s'allunya d'Europa

El 21 de gener el tribunal constitucional turc anul•lava la reforma judicial que havia fet el parlament l’estiu de 2009. La reforma obligava els militars a respondre davant de la justícia. Actualment només ho fan en 3 casos excepcionals: atacar la seguretat de l’estat, crim organitzat o violar la constitució. La Unió Europea va exigir l’estat turc que fes aquesta reforma per a negociar l’adhesió.
Turquia és, formalment una democràcia. En realitat hi ha un poder format per militars i el tribunal constitucional que limita les accions del govern escollit. De fet un ministre turc ha reconegut que la seva constitució és “escrita després d’un cop d’estat i només permet una democràcia mínima”. El text constitucional emana del cop d’estat de 1980.
Sovint s’acusa l’islamisme d’intolerant però a Turquia és el cas contrari. L’islamisme al govern és el que vol fer reformes i es troba sempre amb l’oposició de militars i jutges. En canvi aquests són clarament pro-occidentals. Són els seguidors del fundador de l’estat turc, Kemal, qui estava obsessionat en laïcitzar i modernitzar l’estat. Per fer-ho va teixir un trellat que de democràtic no té res. Per tot això Turquia s’allunya d’Europa. Poques, per no dir cap, raons culturals, polítiques, geogràfiques o històriques justificarien la seva entrada a la Unió Europea.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada