dissabte, 20 de febrer del 2010

119. Porcs espanyols o catalans lliures

La premsa va crear l’acrònim PIGS (porcs) per a designar a 4 estats amb una economia desastrosa: Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya. Tres són governats per l’esquerra i un per la dreta. En contraposició va aparèixer el terme BRICK (totxana) per a designar 4 estats amb economia creixent: Brasil, Rússia, Índia i Xina. Tres tenen governs d’esquerra i Rússia té un govern de dreta. Això apunta a que la mala o bona gestió econòmica sovint no té ideologia.



Què és el dèficit públic?
Dins dels porcs hi destaca Grècia amb un dèficit públic del 12,7 %. El dèficit públic és la diferència entre ingressos i despeses que té un estat, comparada amb el que produeix. En termes personals si una persona té una nòmina de 1000 i es gasta 1100 té un dèficit del 10 %. Grècia, però, ha apuntat aquest mes de febrer que la seva situació és similar a la…de l’estat espanyol.


L’estat espanyol prop de la fallida
Certament és així. L’estat espanyol supera el 18 % d’atur i el seu dèficit és similar al grec: un 11’4 %. El màxim permès a la Unió Europea és del 3 %. Per finançar aquest dèficit Espanya s’ha hagut d’endeutar. Cada dia s’endeuta en uns 330 milions d’€. Per fer-nos una idea, amb xifres tant altes, és com comprar tres Cristiano Ronaldo i mig cada dia. El fixatge del portuguès va suposar un escàndol pel dispendi que suposava però era una inversió anual a amortitzar en varis anys. En canvi Madrid demana la mateixa xifra triplicada cada dia.
L’any 2009 es van pagar més de 17.400 milions d’€ en interessos. La previsió d’aquest any és d’un deute de 23.200 milions. I la cosa empitjora doncs hi ha previsions d’un augment dels tipus d’interès i si es passa del 1% actual al 2% s’haurà de pagar 46.400 milions d’€ en interessos. Cal pensar que tot el pressupost de la Generalitat és de 35.000 milions d’€ !. A més ningú vol deixar-li diners i ha de pagar encara més. Per exemple a Grècia ja ningú li deixa res per sota del 7 %. Què farà la Unió Europea?.



L'estat espanyol expulsat de l'euro
Nouriel Roubini és conegut com l’economista que va predir la crisi mundial actual. A finals de gener va afirmar que Espanya era una “amenaça” per a l’€ tot apuntant que potser caldria expulsar-la de la unió monetària, és a dir, de l’€. Una setmana després el Nobel d’economia Paul Krugman li donava la raó al New York Times i afegia: “la major dificultat per a l’eurozona no és Grècia, sinó Espanya”.


Un argument per la independència
Sovint es parla de la necessitat de la independència de forma poc concreta. És evident que Catalunya compliria totes les condicions per mantenir-se a l’€. Ningú s’atreviria a situar Catalunya dins els estats porcs. No només això, el Centre Català de Negocis ha demostrat que seria el quart estat de l’UE en renda per càpita.
La situació actual a Catalunya té com a màxim culpable la dependència d’un estat incompetent. La necessitat de la indepencència, la seva urgència, ara té un argument indiscutible. Si Catalunya continua dins Espanya serà una part d’un porc i, possiblement, expulsada de l’€. Si Catalunya s’independitza es mantindrà dins la zona euro.

2 comentaris:

  1. Dir que la Xina i l'Estat espanyol tenen governs d'esquerres... no ho sé, m'atreviria a dir que no.

    ResponElimina
  2. Home, el Partit Comunista de Xina i el Partit Socialista espanyol són oficialment d'esquerres. Amb tots els matissos del color roig però no es consideren de dreta.

    ResponElimina