diumenge, 21 de març del 2010

146. Organitzant el nostre futur lliure: propostes concretes de Reagrupament (i 2)

Com a continuació de l’article anterior, la segona part del text “Organitzat el nostre futur lliure” de Reagrupament inclou les propostes per a construir un estat sense tenir-lo. Cal afegir que fins a 650 associats i associades han participat en la redacció d’aquest document el que suposa una fita per l’independentisme en general. El text dona les línies generals de com ha ser aquest somni anomenat estat català i possiblement és la primera vegada que veiem, blanc sobre negre, com pot ser aquesta utopia possible. La segona part inclou:



- un estat amb el cos legislatiu de la Unió Europea
- economia de mercat i de drets socials
- davant la crisi no ens hem de situar ni en una òptica liberal ni en una de social demòcrata, sinó en ambdues, ja que ens calen les dues i a més es retroalimenten
- assegurar el finançament de les empreses consolidant el teixit de les pimes
- contracte laboral català emulant el model austríac
- polítiques de conciliació
- subsidis per desocupació condicionats com el model danès
- reducció de la dependència del petroli acceptat totes les altres formes d’energia i potenciant les renovables (1 % a Catalunya, 33 % a Escòcia)
- xarxa ferroviària mínima catalana, lluny de l’actual
- eix real transpirinenc
- substitució d’AENA en la gestió dels aeroports
- eliminar l’actual manca d’infraestructures en telecomunicacions
- organització territorial: simplificació i reducció de la despesa pública
- dret d’autodeterminació de la Vall d’Aran
- passar del 4,5 % del PIB espanyol dedicat a ensenyament al 7 % com Suècia i el 3 % a R+D (1,61 % actual)
I així centenars de propostes (llengua, defensa,...) per crear un estat modern, democràtic i lliure. L’estat que dibuixa el text seria, serà, necessàriament millor que la situació de prostració i degradació autonòmica actual. I no és només per motius econòmics que cal la independència ja que, com diu el document : “Si la nostra balança fiscal, arribés a ser favorable a Catalunya, com per cert s’esdevé a la Catalunya Nord respecte de França, igualment ens caldria la independència per tal d’assegurar la supervivència de la nostra identitat”.
Motius en sobren, doncs, i “Organitzant el nostre futur lliure” ens dona molt. Fet aquest pas, que per si sol ja ha justificat la creació de Reagrupament, caldrà entre tots pensar un full de ruta per arribar-hi. Precisament divendres Alfons López-Tena ens mostrava un camí molt interessant. Esperem que tota aquesta “pluja d’idees” de l’independentisme català no acabi en res per culpa d’aquells que prefereixen sempre barallar-se amb l’independentista del costat enlloc de fer-ho amb l’unionista que tenen davant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada