dilluns, 17 de maig del 2010

182. Les Calandretes celebren 30 anys

La Calandreta (oreneta en occità) és l’escola en immersió en llengua occitana a l’estat francès. Fou creada l’any 1980 amb només 4 nens a Pau (Bearn, Gascunya). Avui ja són 52 escoles amb 2.800 alumnes.

Aquesta setmana ha celebrat, del 12 al 15 de maig, els seus primers 30 anys sota el lema ‘La lenga d’una cultura’. Música, cinema, ball i debats han omplert unes jornades de festa i treball. Hi eren els mestres però també pares i dròlles (nens i nenes). S’ha debatut sobre el model de llengua (fonologia, neologia), la pròpia immersió (aquest any s’endega també a les llars d’infants), l’ús de la llengua a l’escola en comunicacions i jocs o la formació de mestres. Aquest darrer punt és la pedra de toc de l’ensenyament de la llengua occitana. Dues curiositats: Calandreta cerca un nou logo, tothom hi és convidat a participar. A més ha obert un blog especial sobre el congrés.
Calandreta és un model educatiu modèlic i atrau pares i mares molt llunyans de l’entorn occitanista, per exemple hi ha molts pares immigrants que opten per aquest model escolar. Així ha aconseguit passar d’una escola militant a una escola atractiva. Ho resumeix el seu president:‘30 ans d’esfòrces gigants per cambiar la situacion de l’ensenhament de l’occitan. Avèm aprés fòrça, a fer d’escòlas mai que mai e d’escòlas de qualitat’. Felicitats i a continuar creixent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada