dijous, 28 d’octubre del 2010

325. Maulets de València celebra 20 anys de militància admirable

Els maulets foren els valencians que, a la guerra de Successió, van recolzar l'arxiduc Carles d'Austria i les llibertats nacionals front el centralisme borbònic. L'any 1988 un grup de joves propers a l'MDT-PSAN va crear una organització independentista reprenent aquest nom històric. En un primer moment van actuar com a joventuts de l'MDT-PSAN, després de Catalunya Lliure i finalment en solitari. L'any 1988 Maulets es va fusionar amb les JIR que éren els joves propers a l'MDT-IPC. Cap a l'any 2000 van recolzar a les CUP i des de fa uns anys han iniciat una línia d'actuació conjunta amb CAJEI i Endavant.
Aquest cap de setmana Maulets celebra la 20ª edició de la "festa per la independència" a València, comarca de L'Horta. La secció comarcal de L'Horta ha estat, des d'un inici, una de les més potents de l'organització. Moltes persones, avui militant a altres moviments, van iniciar la seva activitat a Maulets de València. En aquest món polític on veiem la política en minúscula (cas Pretòria, Millet i Convergència, les fundacions d'UDC, 750 casos de possible corrupció als ajuntaments de l'estat espanyol), els Maulets de València fan política en majúscula. En un ambient hostil, amb prohibició d'actes (com la pròpia festa) per part dels governs del PP, crítiques des de la premsa o atacs per part de l'extrema dreta espanyolista. I és en aquest escenari quan l'acció, contínua des de fa més de 20 anys, de varies generacions de Maulets a València i L'Horta és admirable.
Maulets, a València, ha realizat accions notables com la campanya que va denunciar l'assassinat d'un dels seus membres, Guillem Agulló, la recent campanya dels 300 anys d'ocupació o la creació de l'AEN, primer sindicat independentista d'estudiants que en pocs anys va convertir-se en referent. Avui l'AEN ja no existeix: es va fusionar amb el BEI per donar lloc a un dels sindicats d'estudiants valencians més potents: el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. També les manifestacions, on mai falten des de 1989, pel 9 d'octubre, enguany agredida per un grup d'espanyolistes, i del 25 d'abril. Fins i tot quan ACPV no ha convocat ho han fet ells. El 2005 va crear-se una secció sub-comarcal per l'Horta sud al voltant de Torrent, Alcàsser i Catarroja.

La primera festa per la independència es va celebrar el 1990 al barri del Carme. L'any 2007 l'ajuntament del PP ja en tenia prou i va prohibir-la literalment. Maulets no va claudicar i va traslladar la festa a Castelló de la Ribera. Enguany, es farà al barri de Benimaclet. Clourà amb un concert on el grup La Gossa Sorda presentarà el seu no disc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada