dijous, 20 de gener del 2011

400. La tercera “llarga marxa”: diabetis

L’any 1978 desenes de milers d’indis americans van arribar a Washington després d’una llarga caminada on reivindicaven els seus drets. Fou coneguda com “longest march”, la marxa més llarga. En aquell moment el govern nord-americà havia llançat una ofensiva per retallar la sobirania de les nacions índies. La mobilització fou tant espectacular que el govern va fer-se enrere.


L’any 2008 per commemorar l’acció l’American Indian Movement va celebrar una segona marxa. Foren uns centenars els activistes que van travessar bona part dels EUA per conèixer els problemes que afecten les comunitats indígenes com ara les reserves. Fou una gran oportunitat per interactuar entre els militants i la població.

Aquest agost s'ha anunciat la celebració d’una tercera marxa. La coordinarà un indi navajo, el cartell l’ha fet un iroquès i un ojibwa, Dennis Banks, és el mentor de la iniciativa. Començarà a Califòrnia i Oregon (se’n fan dues rutes) el 14 de febrer i clourà el 8 de juliol a Washington. El lema escollit és “Reversing diabetes” donat que aquesta malaltia afecta de manera molt notable la població índia dels EUA. Els organitzadors han explicat que el principal motiu és la mala nutrició dels indis dels EUA. De fet parlen d’epidèmia no només entre els indis ans entre tots els nord-americans.
Un altre dels motius de la marxa és llençar la campanya “Netejar la mare terra” recollint deixalles en les més de 5.000 milles de marxa. Veient com estan les costes dels Països Catalans seria una bona idea traslladar la campanya a les nostres contrades donada la deixadesa dels nostres governants, tant els ocupants com els seus lacais.

2 comentaris:

  1. Doncs no seria mala idea i no només les costes, a l'interior el tema fa fàstic.

    ResponElimina
  2. Tens molta raó, terra endins possiblement la situació encara és pitjor.

    ResponElimina