divendres, 3 de juny del 2011

480. CiU compleix i elimina Successions

La supressió total de l’impost de successions era un compromís electoral de CiU. La coalició va guanyar les eleccions i ha complert el que va prometre. Ho ha fet amb els vots del PP i de Democràcia Catalana. Que una formació política compleixi el seu programa electoral hauria de ser motiu de satisfacció. No ha estat CiU, com a ens abstracte, qui ha eliminat l’impost. Han estat els i les votants que han votat eliminar-lo. Per tant és una decisió legitimada democràticament.
La figura de l’impost és objecte de debat. N'hi ha arguments vàlids per eliminar-lo o per mantenir-lo. Tanmateix ha aixecat les critiques de l’antic tripartit. Curiós. Primer pel fet qui foren ells qui van eliminar el gruix del mateix impost. Segon perquè argumenten que ara no es podran justificar les retallades. Justament les retallades tenen 4 causes: la crisi, la mala gestió del govern espanyol, la mala gestió del tripartit i, sobretot, l’espoli fiscal. I precisament aquest tercer motiu és el que encurioseix en escoltar la gent del PSOE o ICV-EUiA criticant l’abolició de l’impost. El total que es deixarà de recaptar no arriba als 160 milions d’€. Per exemple el R. Madrid va fitxar Cristiano Ronaldo per 94 milions. L’espoli que pateix Catalunya és de 22.200 milions d’€. Criticar la supressió de l’impost però no l’espoli és indecent.
Cap persona que visqui a Catalunya hauria de pagar més impostos pel fet de ser súbdit del Regne d’Espanya. Ni “dels més rics” (que ja paguen més a l’escala progressiva de l’IRPF) ni dels “més pobres”. I això passava fins ara. Al País Valencià no existeix l’impost de successions des de 2007. Per què a Catalunya sí?. A Catalunya ja existeixen els peatges a les autopistes i el cèntim sanitari, l’IBI és més alt, el TGV també i el transport públic. Suprimir l’impost de successions ha estat, doncs, un acte de justícia. A Àustria no existeix aquest impost, ni a Eslovàquia, Suècia, Rússia o Portugal.
Finalment caldria felicitar les persones que des de 2009 han estat lluitant per aquesta fita al voltant del grup NoSuccessions. Com en el cas de l’abolició de les curses de braus demostren que persones anònimes, mínimament organitzades, poden fer canviar les coses i modificar les opinions dels partits polítics.

4 comentaris:

  1. Me n'alegro per les dues raons, pel compliment de la promesa electoral de CiU i per l'eliminació d'aquest impost.

    ResponElimina
  2. Són dues bones raons. I per l'esforç dels qui, des de l'anonimat, hi han treballat per aconseguir-ho.

    ResponElimina
  3. Sobre l'etiqueta de l'article, Països Catalans, millor que reflexionem, oi?

    http://www.youtube.com/watch?v=anwzHF5XjQk&feature=player_embedded#t=0s

    Pel que fa a l'impost haurien d'haver establert un mínim de cinc generacions d'empadronament previ a Catalunya per fer-lo efectiu, perquè ara hi haurà, potser, un efecte crida i tots els extremenys s'exiliaran a Catalunya per tal de no pagar les herències que deixaran els sociates als seus fillets benestants. Perquè si fem cap progrés ha de ser per Catalunya i no pas pels forasters que fa anys que se n'aprofiten de nós.

    Salut i República de Catalunya!

    ResponElimina
  4. Està molt i molt reflexionat. Els Països Catalans són una utopia possible. Molt més possible que fa un segle.

    El video, interpreto, parla de la victòria del PP. Victòria possible pel desastre d'UM que era clau per evitar-la. Doncs bé al PP el van votar 195.000 persones. A les Illes Balears hi viuen 1.100.000.

    La proposta de les 5 generacions sembla injusta per la resta de la població. Els extremenys, en la immensa majoria, ja no tenen aquest impost. L'efecte crida ja fa temps que va fer-se i no pas per successions. Per cert, penseu que a Catalunya hi ha més pobres que habitants hi ha a Extremadura.

    Mercès per les aportacions i el seu to irònic.

    ResponElimina