dijous, 18 d’agost del 2011

509. L’exemple de les Illes Aland

L’arxipelag, format per 6.500 illes repartides per la mar Bàltica és de cultura sueca però forma part de l’estat de Finlàndia. La seva autonomia fa enveja. Els productes no tenen taxes. Això provoca un allau de visites sobretot d’Estocolm i Helsinki en recerca de tabac i cervesa. Una desena part de les illes són habitades per prop de 30.000 persones.

- Aland és membre de la Unió Europea des de 1995 quan Finlàndia hi va accedir.

- Això no va provocar perdre els drets adquirits. Drets que aquí anomenarien privilegis. Drets confirmats per l’autonomia de 1922 ben poc després que Finlàndia s’independitzés de la Rússia tsarista. Drets confirmats després de la segona guerra mundial i a la constitució de 1990. Aquesta legislació especial, com la fiscal basca, és respectada per l’UE.

- El suec és la única llengua oficial. La normativa lingúistica és clara: només suec. I no ho entenen com una discriminació cap al finlandès sinó com una protecció de les minories.

- El seu territori està absolutament desmilitzaritzat i l’exèrcit finlandès no hi fa res, Aland té segells propis i drets fiscals en joc o la manca de taxes en aliments.

- Les Illes Aland són governades per partits de centre dreta des de fa dècades. L’atur és del 3 %.

- Tenen tota la competència en immigració. Per viure a Aland (dret a comprar propietats o a votar) calen dues condicions: saber parlar la llengua del país i haver-hi residit al menys 5 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada