divendres, 9 de setembre del 2011

513. Bones notícies per l’occità

La llengua occitana continua rebent un creixent suport per part de les institucions. Un suport inimaginable fa només 20 anys. A Migdia-Pirineus, per exemple, el govern regional ha realitzat una enquesta sobre l’ús i percepció de la llengua. El juny es van fer públics els resultats que mostren un gran suport a l’occità, l’any 2009 uns resultats similars es van obtenir a Aquitània. Aquesta regió votava el 27 de juny un nou pla per impulsar la “lenga”. Mesures similars es van prendre el 2008 però han estat revisades i augmentades. Mesures centrades en potenciar la transmissió i la socialització mitjançant ensenyament, mitjans i vida social. Un dels punts és fer trilingüe les comunicacions del govern regional: entitats del govern o els trens que són competència regional. També negociaran una nova convenció amb el rectorat per augmentar l’escolarització de i en occità. El suport a les ràdios occitanòfones, que ha tingut molt d’èxit, es manté i el 7 de juliol es va presentar la Federacion de Mèdias Interregionals Occitans a Bordèu.
Tampoc es queda enrere el Llenguadoc que el 2 de juliol va convocar l’Amassada per debatre noves mesures en defensa de la llengua. Es dona el fet que el responsable regional és el català Marcel Mateu qui ha negociat també la salvació de la Bressola de Càldegues. Paral•lelament el Consell General de Pirineus Atlàntics i l’Acadèmia de Bordèu han editat 20.000 fulls explicant els avantatges del bilingüisme , el departament de Gèrs ha fet una altra enquesta on un 50 % de la població diu conèixer, poc o molt, l’occità i 74 % el valoren com una riquesa, un 90 % volen preservar-lo com a patrimoni cultural. Una enquesta similar presentada el 21 de juny pel departament de Tarn mostra dades molt similars i una bona percepció de la llengua: un 73 % volen que s’ensenyi a l’escola.
I finalment l’u de juliol el Consell General dels Pirineus Atlàntics anunciava un augment de les subvencions a l’Institut Occitan (InÒc) del 25 % després de la baixa de l’any anterior, el nou president socialista també s’implicava en potenciar l’ensenyament i garantia el suport a les ràdios. Tot plegat es tradueix en fets. Per exemple a Besièrs una escola en occità ha fet, per primer cop, un casal d’estiu per infants en occità. Encara més important, el 30 de juny la Comunitat d’Aglomeració de Pau, que aplega 14 ajuntaments, va decidir assumir la competència de política lingüística . Immediatament han sorgit tot d’idees per potenciar els ja existents, i exitosos, cursos per a adults, senyalització bilingüe o suport a les fileres d’occità. Una vila ben llunyana, Coarasa, als Alps, ha aconseguit el primer certificat “Òc per l’occitan” per tenir cursos, documentació, senyalització, web i els noms de carrers en occità. Mentretant continua negociant-se l’obertura de més escoles en occità el proper curs per exemple a Cuçac (Gironda) o La Ròca Timbaut (Òlt e Garona) on els pares ja han organitzat classes al carrer per reclamar, pels seus fills, el que ells no van tenir: classes en la llengua dels seus avis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada