dimarts, 9 d’octubre del 2012

564. El documental essencial sobre la nació arpitana el 19.10.2012 a Barcelona


'Harpitanya' serà presentada a Barcelona divendres 19.10.2012. És un document excepcional donada la manca de recursos que hi ha sobre la malaurada nació franco-provençal o Arpitània. De fet el nom 'Harpitanya' és avui un arcaïsme creat per Jose Henriet (que incomprensiblement no apareix al documental) inspirant-se en el moviment basc. Arpitania ve a significar la terra dels 'Arps' (Alps) i deriva també del nom de la veïna Occitània. EN aquest blog ja hem parlat varies vegades de la nació arpitana: 1, 2, 3  
Amics d'Arpitània és una entitat catalana que treballa colze a colze amb el CAOC fent una feinada excel·lent. D'aquelles iniciatives a canvi de res, pel sol plaer d'ajudar, tant allunyades del decrèpit món de la política. L'encapçala l'admirable activista Núria Bayó. Un dels seus encerts, per exemple, és utilitzar la grafia ORB de Dominique Stich. La generalització de l'ORB a les contrades arpitanes de Suïssa, Savoia o Piemont seria un pas de gegant per a aquesta nació sense estat europea.

Ens descriuen així l'acte :
'Harpitanya' és un documental on es parla dels orígens d’Arpitània, de la influència del model basc en el moviment arpità, de l’acció política i l’ideal independentista, es fa balanç dels trenta anys d’autonomia, i s’exposa la necessitat d’una llengua estàndard. En el curs del film, el conductor es troba amb diversos arpitanistes per conèixer el seu punt de vista, d’on vénen i fins on volen arribar, com veuen l’evolució de la nació arpitana i quines són les seves reivindicacions. S’han recuperat antics arxius de la Vall d’Aosta que s’han fet públics per primera vegada. Tot plegat un document excepcional.
Arpitània és la regió alpina que coincideix amb el domini lingüístic del francoprovençal o arpità.
Produït per Région Autonome Vallée d’Aoste - Assessorat de l’éducation et de la culture .
Dia:   divendres 19 d’octubre
Lloc: Providència, 42. 08024 Barcelona (Gràcia)
Metro: Fontana (L3) o Joanic (L4)
Hora: 19h00
Entrada: lliure

2 comentaris:

  1. Gràcies per aquest escrit i pels ànims que ens dónes. "Amics d'Arpitània" és actualment una secció del CAOC, amb el qual dóna gust de treballar.
    Tal com dius, Jose Henriet no apareix en el documental, però se'n parla força en el transcurs del film. Realment és un document excepcional.

    ResponElimina
  2. A vosaltres, feu una feina realment excepcional. En aquest mont utilitzarista iniciatives com la vostra donen ànims per creure en la humanitat.

    ResponElimina