dilluns, 19 de maig del 2014

621. Velupillai Prabhakaran, avui fa 5 anys, in memoriam


Velupillai Prabhakaran va morir en combat el 19 de maig de 2.009. Avui fa 5 anys. Va fundar i liderar la que ha estat millor guerrilla del món, els Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) que van lluitar entre 1976 i 2009 per la independència de la zona tàmil de l'illa de Ceilan, l'actual Sri Lanka.


Els LTTE van controlar la major part de l'àrea tàmil administrant-la com un Estat de facto. La seva guerrilla tenia aviació i forces navals pròpies, policia i tribunals, banc, televisió, serveis sanitaris i va combinar les accions urbanes, amb la guerrilla rural i la guerra convencional. Entre els anys 1996 i 2000 van dur a terme les campanyes Unceasing Waves que són un exemple paradigmàtic d'encert militar contra un exèrcit superior.

Després de tres dècades la guerra va fer un gir quan Sri Lanka va llençar una ofensiva militar l'any 2008. Si fins llavors els tigres havien resistit la majoria d'atacs amb molt d'èxit aquesta vegada van començar a retrocedir. Què havia canviat? El suport comercial-econòmic de Xina a Sri Lanka.

La nació tàmil està dividida entre Sri Lanka i l'Índia. Xina va optar per donar suport al govern de Colombo a canvi de convertir l'illa en una mena de satèl·lit comercial. Així la treia de l'òrbita del seu principal rival asiàtic, l´Índia.

El suport xinès va esdevenir decisiu i en poc més d'un any i mig l'exèrcit havia acorralat els LTTE a una petita zona de 3 quilòmetres quadrats a Mullaitivu. A les platges, els tigres tenien tot de búnquers per un cas d'emergència.

El 18 de maig de 2009 el fill de Prabhakaran, Charles Anthony, va llençar-se amb un centenar de guerrillers contra les files enemigues que els encerclaven. Tots van ser abatuts. Els altres dos fills del líder tàmil també van morir en combat. El dia 19 el darrer contingent de tigres va morir combatent amb Prabhakaran al capdavant. El govern de Sri Lanka va donar per acabada la guerra. Molts milicians tàmils es van suïcidar abans d'entregar-se. Uns onze mil foren capturats i posats en camps. a majoria havien estat alliberats dos anys després. Un miler més van fugir cap a l'Índia.

La derrota dels LTTE no va suposar la fi del moviment tàmil. És cert que Sri Lanka continua menystenint la minoria nacional a favor de la majoria cingalesa però el país s'ha anat reorganitzant després de la devastació del conflicte. Políticament la Tamil National Alliance (TNA) ha recollit el testimoni de la lluita tàmil i amb notable èxit. Un exemple han estat les primeres eleccions de l'ens autònom del nord de Sri Lanka celebrades el setembre de l'any 2013. La TNA va obtenir 30 dels 38 escons que s'escollien i continua plantejant, d'una altra manera, una solució al conflicte entre les dues comunitats de l'illa. Tot plegat en un marc difícil on la majoria cingalesa ha aprofitat la victòria per eixamplar el seu poder. Les desfilades de l'anomenat "Dia de la victòria", per exemple, han estat criticades pel Comissionat de Canadà pels drets humans com l'antítesi del que hauria de ser una reconciliació entre les dues comunitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada