diumenge, 28 de setembre del 2014

635. Unes 30.000 persones es manifesten per la reunificació de Bretanya





Dissabte 27 de setembre de 2.014 una "marea bretona" va inundar la ciutat de Nantes (Naoned en bretó); entre 13.000 (gendarmeria), 35.000 (Agence Bretagne Presse) i 40.000 (Bretagne Réunie) persones van marxar per demanar la ressolució del conflicte que fa més de mig segle que és obert. entre ells quatre-cents gaiters celtes.

Una de les principals reivindicacions del moviment nacional bretó és la reunificació. El règim col·laboracionista francès va amputar, l’any 1941, la regió de Nantes (Loire Atlantique) de la resta de Bretanya. Foragitats els nazis la França “democràtica” va optar per mantenir aquella decisió arbitrària. Un dels lemes de la concentració fou 'Som un poble'. Un altre dels lemes fou 'Demokratelezh, ya!. Freuzañ Breizh, nann!' (Sí a la democràcia. No a la liquidació de Bretanya) Els manifestants van incidir en el caràcter democràtic del Regne Unit solucionant conflictes a base de referèndum mentre la República Francesa els ressol a cop d'imposició amb el lema "Democràcia: UK 1-França 0". Una vegada acabada la manifestació els principals artistes bretons van oferir un concert de franc.




A part de Bretagne Réunie, el moviment transversal 44=Breizh és un dels més actius en la reivindicació de la unitat nacional. 44 és el número de departament de Loire Atlantique i Breizh significa Bretanya en llengua bretona. A principis de juny de 2.011, per exemple 44=Breizh realitzava una acció espectacular fent que la “Tour de Bretagne”, l’edifici més alt de Nantes, aparegués amb les lletres BZH. Aquestes tres lletres són com el CAT a Catalunya i, per exemple, les duen moltísims conductors a la part de darrera dels seus vehicles per identificar-se com a bretons.BZH és l’acrònim de Breizh, és a dir de Bretanya. Ja el 2010 s'havia realitzat un mural humà amb el mateix lema. Dissabte 28 de juny unes 15.000 persones van manifestar-se a Nantes demanant el dret a decidir sobre la reunificació de Bretanya. La reivindicació no només és als carrers. El parlament bretó ha reivindicat diverses vegades que Bretanya decideixi la seva unificació al Loire Atlantique.

Veure:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada