dissabte, 29 de març del 2014

614. Els sioux alcen un campament tradicional per oposar-se a un oleoducte





Els lakota (coneguts habitualment com a sioux) de Rosebud (Estats Units) han alçat un campament tradicional amb tipis tradicionals. El "Campament Espiritual Popular" Oyati Wahanca Woecum o Protegint el Poble en llengua lakota, l'ha aixecat la tribu Rosebud dels sioux a Ideal (Dakota del Sud) des del 29 de març d'enguany.

En el campament s'hi fan pregàries i es demana al president dels Estats Units que aturi el projecte d'oleoducte conegut com a Keystone XL pipeline. El campament tradicional ha estat fortificat amb un mur per evitar l'entrada de les forces repressives dels Estats Units. El cap tribal, Cyril “Whitey” Scott, ha anunciat que aquesta és la primera de diverses accions per evitar que l'oleoducte esquarteri i contamini les terres índies.
El Consell dels Set Focs dels Lakota, Oceti Sakowin, ha donat suport a l'acció fins i tot presencialment. Es pot seguir el desenvolupament de l'acció a la seva plana de facebook.

diumenge, 9 de març del 2014

613. Al-Qaida trenca amb ISIS





L'Islamic State of Iraq and Siria / Al-Sham o Llevant (ISIS) fou fundada l'abril de 2013. Al seu capdavant hi havia Abu Bakr-al Baghadi, originari de l'Iraq. Aquest va voler fagocitar Al Nusra Front però aquest es va negar.

Al-Nusra Front / Jabhat al-Nusra (Front de Suport pel Poble de Llevant) havia estat creat el 23 de gener de 2012 per Abu Muhammad al-Golani i era afiliat a Al-Qaida. Ha protagonitzat desenes d’atacs suïcides.

Ayman Al-Zawahiri, líder d’Al-Qaida, el 9 de juny va respectar ambdues organitzacions com a diferents denegant la voluntat hegemònica d’ISIS. Llavors ISIS es va negar a acceptar la frontera colonial i una facció de Nusra va començar a actuar com a ISIS; al-Baghadi es va traslladar a Síria on va continuar la seva acció per substituir Nusra com a referent de l’islamisme més radical a Síria. I amb èxit; ja que va capturar l’única capital provincial en mans dels islamistes: Raqqa. La va ocupar el juny de 2013 expulsant l’opositor FSA. En un altre moviment, l’octubre va ocupar la ciutat fronterera d’Azaz expulsant-ne la Northern Storm Brigade, un grup secular opositor a Assad. Això ja va provocar l’advertència de sis moviments armats opositors sirians cap a ISIS. El novembre Al-Zawahiri va reaparèixer per donar suport a Nusra i ordenar la dissolució d’ISIS trencant la neutralitat de mesos abans.

La situació va empitjorar notablement 3 de gener quan van començar els enfrontaments entre ISIS i altres faccions. El 7 de gener d’enguany ISIS va ordenar els seus milicians “esclafar” les altres formacions opositores: en dues setmanes van morir 1.100 persones en els combats. Des de llavors ISIS s’ha enfrontat ferotgement a totes les altres formacions opositores, islamistes o no. L’epicentre ha estat Raqqa però no l’únic front. A Alep, l’acció coordinada de diverses milícies islamistes moderades provocada que el quarter general d’ISIS a la ciutat fos ocupat. S’hi van trobar nombrosos cadàvers de presos i foren alliberats desenes d'altres encara vius. A Raqqa i Alep ISIS va haver de retirar-se per recuperar posicions a mitjans de gener. I no només ha fet front a la resta de grups sinó que ha anunciat l’inici d’operacions al Líban contra els xiïtes d’Hezbolah.

És en aquest sentit que Al-Qaida anunciava el passat 2 de febrer que trencava tots els vincles amb ISIS: “Al-Qaida declara que no té cap vincle amb el grup ISIS. No vam ser informats de la seva creació, ni se’ns va demanar consell. Tampoc vam ser escoltats quan vam ordenar que aturés les seves accions. ISIS no és una branca d’Al-Qaida i no tenim cap relació organitzativa amb ell. Al-Qaida tampoc és responsable de les seves accions ni dels seus comportaments.” El dia següent, un membre d’aquest grup s’oferia a negociar amb els islamistes moderats de la ciutat d’al-Ra’ei. Una vegada dins de la seva base es volava mentre a l’exterior esclatava un cotxe bomba. En l’acció morien setze islamistes moderats. Una mostra més de la seva acció destructiva que ensenya adesiara decapitant tota mena de suposats enemics i penjant a internet les execucions. Tot plegat ha deixat aquest grup isolat degut a la seva radicalitat. Tot plegat ha estat aprofitat per l’exèrcit regular del govern sirià per trencar les línies de combat i avançar sobretot a la zona d’Alep.

Article publicat al Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya (CEEC)