divendres, 20 de març del 2015

652. La darrera parlant de Wukchumni crea un diccionari

Marie Wilcox és la darrera parlant fluida de Wukchumni, un idioma parlat per una de les set tribus de la nació Yokut. Els Yokuts o mariposan sumen 4.500 persones i viuen a quatre reserves de Califòrnia creades l’any 1852. La major part de la vintena de llengües yokuts, de la família penutiana, han anat extingint-se i només dues tenen més d’una desena de parlants. Abans de l’arribada dels blancs hi havia uns 10.000 yokuts però a principi del segle XX només en quedava un miler delmats per malalties.

Marie, nascuda l’any 1833, s’ha dedicat els darrers set anys en preparar el primer diccionari de la llengua Wukchumni amb la seva filla Jennifer i el seu nét. Marie ha hagut d’aprendre com utilitzar un ordinador per transcriure les paraules, i gravar-les per via oral amb el seu nét amb qui parla en Wukchumni.

Un curtmetratge documental d'Emmanuel Vaughan-Lee del Projecte d'Unitat Global ha estat publicat per National Geographic sota el títol “El diccionari de Marie”. En ell es pot veure com ha “treballat hores i hores cada dia” i com reconeix que “és al darrera” i pateix la incertesa del futur de la llengua Wukchumni després de que morís el seu oncle, també parlant . En el documental també explica un conte en la seva llengua. Marie i la seva filla ensenyen la llengua una vegada a la setmana a d’altres membres de la seva tribu. Més que admirable, la seva iniciativa és emocionant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada